Printer Friendly Version "ВЕЛИКАНИ ИСТОРИЈЕ, БРОЈНА ЛИЦА ЈЕДНОГ ГЕНИЈА" текст објављен 06.01.2021. у Ла Пренса, написао Пабло Де Вита @ 13 January 2021 02:17 PM

Куртоазни превод

Био је један од највећих изумитеља 20. века. Али његова смрт се догодила у самоћи и уз присуство само неколико материјалних ствари у хотелској соби. Иако су његове идеје осветлиле савременост једног века, који му и дан данас дугује мноштво данашњег напретка, својевремено име Никола Тесла је остало у сенци Томаса Алве Едисона, који га је запослио како би побољшао своје генераторе једносмерне струје, како каже легенда, за милионску цифру коју је касније одбио да плати. Са сигурношћу се зна да његова компанија није прихватила да се Теслина плата повећа са 18 на 25 долара недељно, након чега је дао отказ.
Његово касније повезивање са Вестингхаусом и наплата развоја патента наизменичне струје, побољшала је његову економију што је значило његову самосталност. Тесла је развио велики број механизама, проналазака и теорија помоћу којих је изумео први радио предајник, након открића Херца, паралелно са Марконијевим и проналаском Попова, и других као што је „Колоново јаје“ или „Теслина бобина“, називи по којима су се препознавали његови изуми, док је његова популарност, подстакнута његовим егзотичним пореклом, расла.  Настањен у Сједињеним Америчким Државама његов несоцијални карактер га није спречавао да одржава новинске конференције, како би био у центру пажње. Исто тако, његов негован начин облачења и брижни манири, нису се поклапали са фигуром „лудог научника“, и допринели су његовој слави,  коју је Тесла волео да подстиче на дискретан начин.
Његови радови у бежичној технологији и телефонији су били база да глумица Хеди Ламар развије „фреквенцијски скок“, са првобитном идејом аустријске глумице у борби против нацистичких подморница, који се данас користи у бежичној технологији као што је вај-фај и блутут. Са таквом филмском причом, и са пуно фантазије, Кристофер Нолан је направио филм Престиж, где је не мање познати Дејвид Боуви дао изглед генија Тесле, који сада даје Итан Хок, представљен на последњем Фестивалу Санденса и који на тај начин подстиче једну велику продукцијску галерију која се креће између биографског и његове тоталне нестварности.
Приближавањем годишњице његове смрти, 7. јануара, лик Николе Тесле (1856-1943), рођен као син од родитеља срба, на териорији данашње Хрватске, је представљен виртуелном изложбом којом се обележава 70 година дипломатских односа између Србије и Парагваја, од стране Музеја ИТАИПУ, који излаже Никола Тесла: Енергија за будућност, захваљујући труду амбасаде Републике Србије у Буенос Ајресу и уз подршку Музеја Никола Тесла у Београду, на сајту www.itaipu.gov.py На тај начин се лик Николе Тесле, увек између стварности и фантазије, прилагођава важности његових изума. Једно кључно наслеђе за развој различитих савремених промена, попут незамисливог технолошког домета у области комуникацијe.
*Аутор је одликован медаљом Јан Масарик од стране Министарства спољних послова Републике Чешке и награђен је као Најбољи новинар културе у Амбасади Италије. Истраживач на Институту уметности спектакла УБА и у Филмском музеју, академски члан на академији уметности и комуникационих наука Аргентине.