Printer Friendly Version ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА У ИНОСТРАТНСТВУ @ 11 March 2020 04:00 PM

Бирачко право имају држављани Р. Србије са пребивалиштем у Р. Србији, што је регулисано чланом 10. Закона о избору народних посланика. Наведени члан гласи: “Право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији”.
Поред личног присуства у Буенос Ајресу на дан избора 26. априла 2020. године, неопходно је да заинтересовани држављани претходно поднесу захтев за упис у јединствени бирачки списак према месту боравишта у иностранству, на начин описан у претходно објављеном Обавештењу:
а) уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се овој Амбасади подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству 
б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:
- Захтев за упис у Јединствен бирачки списак и
- Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству.
Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, личне карте) потребно је доставити електронским путем на адресе serbembaires@gmail.com и/или ministroserbia@fibertel.com.ar, поштом или  лично у просторијама Амбасаде Републике Србије у Буенос Ајресу, Marcelo T. De Alvear 1705, 1060 CABA.
Напомињемо да је законски минимум за отварање бирачког места у иностранству – 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те да ће бирачко место у овој Амбасади бити отворено уколико овај услов буде испуњен, а што ће бити познато након 4. априла.