Printer Friendly Version Saopštenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije o potrebama za lekove @ 19 May 2014 10:47 PM
Povodom vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama, Ministarstvu zdravlja Repulblike Srbije se javlja veliki broj organizacija i pojedinaca iz zemlje i inostranstva u želji da doniraju neophodnu pomoć u lekovima i medicinskim sredstvima. S obzirom da Rpeulika Srbija raspolaže lekovima i medicinskim sredstima koji su potrebni za pružanje zdravstvene zaštite u redovnim okolnostima, zbog vanredne situacije neophodno je obezbediti dodatne količine određenih grupa lekova i medicinskih sredstava, za kojima su povećane potrebe stanovništva.
Ministarstvo zdravlja obaveštava da se ne mogu prihvatiti donacije od fizičkih lica u vidu lekova i medicinskih sredstava koje lično donose, a radi zaštite zdravlja pacijenata, jer nije poznato na koji način su lekovi nabavljeni i u kojim uslovima su čuvani.
Sva pravna i fizička lica, koja žele da doniraju lekove, medicinska i druga sredstva koja su registrovana u Repulici Srbiji, mogu preko proizvođača ili veleprodaja da izvrše donaciju centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije, koja dalje vrši raspodelu i distribuciju svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srbije, na osnovu njihovih iskazanih potreba.
U slučaju donacije neregistrovanih lekova uvoz donacije se vrši na osnovu odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, a na osnovu sledeće dokumentacije: Sertifikart dobre proizvođačke prakse (izdat od nadležnog organa EU) i Sertifikat analize proizvođača tog leka. Uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava se vrši na osnovu odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, a na osnovu sledeće dokumentacije: Izjava o usklađenosti, SE sertfikat i dokaz da se medicinsko sredstvo nalazi u prometu u zemlji proizvođača.
Agencija će  uvoz neregistrovanih lekova i medicinksih sredstgava u cilju donacije  odobravati po hitnom postupku u roku od 24 sata. Ugovor o donaciji takođe se zaključuje sa centralnom apotekom Kliničkog centra Srbije.
Spisak najneophodnijih lekova, medicinskih i drugih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova možete pronaći ovde.
 

Obaveštavamo sve potencijalne davaoce donacije da dodatne informacije mogu dobiti na telefone 011/3614-666 i 011/3616-257, kao i putem mejl adrese: lekovi@zdravlje.gov.rs,

Unapred se zahvaljujemo na pomoći!