Printer Friendly Version Prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu na izborima za Narodnu Skupštinu Republike Srbije 16. marta 2014. godine @ 11 February 2014 12:14 AM

Obaveštavaju se birači, koji imaju boravište u Argentini, Urugvaju, Peru, Čileu i Paragvaju  da mogu preko Ambasade Republike Srbije u Buenos Airesu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Ambasada će ovaj zahtev dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak da birač glasa u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja; jedinstveni matični broj; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, a želi da glasa u inostranstvu, neophodno je da se prethodno upiše u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se Ambasadi Republike Srbije u Buenos Airesu, koja oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takodje, obaveštavaju se birači, koji imaju boravište u Argentini, Urugvaju, Peru, Čileu i Paragvaju, da preko Ambasade Republike Srbije mogu podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave - www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju gradjana.